Foto essay ‘Zul je met mij’ – introductie

Neem de tijd. Om te rouwen, voor creatieve processen, voor elkaar.

Twintig jaar nadat mijn moeder Pieta Wolthaus-Paauw overleed aan de dodelijke spier-zenuwziekte ALS, deed ik wat ik tot dan toen niet durfde. Ik opende de doos met ‘levenstekens’ van mijn moeder: briefjes die zij schreef, omdat ze niet meer kon praten. Ook zocht ik mensen op die mijn moeder goed hadden gekend. Deze hernieuwde kennismaking inspireerde me tot associatieve foto’s.

Zul je met mij… is het laatste wat Pieta noteerde. Het foto-essay over liefdevol rouwen is veel meer dan mijn persoonlijke zoektocht naar mijn oorsprong. Zul je met mij is een boek over ziek zijn, over verlies, afscheid en verdriet, maar ook over liefde, familie, verbondenheid en… het leven. Dit foto-essay biedt herkenning en troost. Het nodigt uit elkaar te vinden.

Een troostrijk boek voor iedereen die te maken heeft met ALS of een andere dodelijke ziekte, afscheid en rouwverwerking, en voor fotografen en liefhebbers van fotografieboeken. Verwachte publicatiedatum: 21 juni 2020.

Om de uitgave mogelijk te maken ben ik een crowdfunding gestart. Alvast bedankt voor je donatie en kies een mooie tegenprestatie:  https://www.voordekunst.nl/projecten/10312-zul-je-met-mij

 

Aanbevelingen                                                                                                                                                                            “Gerdien Wolthaus Paauw raakt met haar foto essay ‘Zul je met mij’, thema’s die je terugziet bij iedereen die weet dat beter worden er niet meer in zit: loslaten, verlaten en achterlaten. De intuïtieve koppeling van tekst en beeld biedt op een poëtische wijze herkenning en troost, zonder het voor de ander in te vullen. Op uitnodigende wijze geeft zij vorm aan het onvermijdelijke loslaten van elkaar en van het leven. “                                                                                                                                           

Peter Heine (1963), studeerde sociale wetenschappen en werkte zo’n 15 jaar als belangenbehartiger voor patiënten. Hij is sinds 2012 als community manager en ontwikkelaar, werkzaam bij het platform kanker.nl.

“Prachtige foto’s, handgeschreven briefjes, summiere tekst over het ziekteproces en de dood die daarop volgt. Foto-essay ‘Zul je met mij’ is een beeldend verslag van een rouwproces. Gerdien laat alle ruimte in beeld en taal om je eigen proces te voelen als je dit leest en de foto’s binnen laat komen. Ik verwacht dat het ook een inspiratie zal zijn voor anderen, om op geheel eigen wijze, hun rouwproces te verbeelden.”

Hellen Tonglet, rouwtherapeut