Fotoproces spierziekte #ALS

Mijn moeder Pieta Wolthaus-Paauw overleed in 1995 aan de dodelijke spierziekte #ALS. Zij werd 57 jaar. Sinds enige tijd werk ik aan een bijzonder foto-proces als hommage aan haar.

Hoe communiceer je als je niet meer kunt praten? 
ALS tastte als eerste haar spraakvermogen aan. Na enige tijd konden we haar niet meer verstaan. Zij moest haar gedachten, maar ook de dagelijkse, praktische beslommeringen opschrijven. Ze gebruikte hiervoor opschrijfboekjes, maar ook enveloppen van de bank, wikkels van tijdschriften; eigenlijk al het papier dat spontaan voor handen was. 
Mijn vader Piet verzamelde elke avond deze briefjes en bewaarde ze zorgvuldig. Na haar overlijden kreeg ik de doos met briefjes en haar agenda’s uit die tijd. Jarenlang durfde ik ze niet in te kijken, omdat ik bang was voor de confrontatie en het verdriet. Maar vorig jaar heb ik de doos met haar ‘levenstekens’ geopend en ben gaan lezen. 
Ze had intensief contact met een trouwe schare van familie, vrienden, buren en kennissen. Een aantal van hen heb ik het afgelopen jaar bezocht en ervaringen uitgewisseld. Een verrijkende en troostrijke ervaring!

Een deel van de briefjes heb ik gefotografeerd in mijn studio, maar ik merkte dat ik meer tijd en concentratie nodig heb om hiermee verder te gaan. Ik voel me daarom bevoorrecht dat ik een maand lang (september 2016) aan dit fotoproces/project kan werken als Artist in Residence bij OBRAS, een prachtige locatie in Portugal: http://www.obras-art.org

 In de omgeving van OBRAS zijn 400 marmermijnen en groeves. Ik ben er totaal door gefascineerd, en zal daar ook gaan fotograferen. De studiofoto’s die ik tot op heden maakte, zijn heel sereen. Ik verwacht in deze omgeving waarachtiger beelden te kunnen maken.

Ik hoop met de foto’s en quotes uit gesprekken met nabestaanden, een mooi boekje te maken dat bijvoorbeeld door de Stichting ALS, revalidatiecentra of binnen de palliatieve zorg te gebruiken is.